Начин на приготвяне
В голяма тенджера се задушават ситно нарязаният лук и настърганите моркови. По желание единият морков може да се нареже на кубчета.
След това се прибавя измитият и нарязан лапад.
Леко се задушава и той, след което се залива с вода в зависимост от това какво количеството супа желаете - при мен 2.5 л вода.
Посолява се на вкус, подправя се с черен пипер и се оставя да заври, похлупена с капак.
След като заври се добавя измитият ориз.
В продължение на 25-30 минути супичката къкри леко на огъня. Аз я варя 30 минути, понеже обичаме оризът да е разварен, а и така той си пуска нишестето в супата.
Маха се от котлона и се застройва с варена застройка.
В малка касерола се разбъркват първо киселото мляко с брашното, така брашното се разтваря без проблем и на става на бучки. Добавят се яйцето и оцетът (да не се пресече яйцето) и се разбива добре с телената бъркалка.
Застройката се слага на слаб огън и черпак по черпак в нея се налива от бульона, като непрекъснато се бърка с бъркалката.
Когато се сгъсти застройката (появят се първите мехурчета при завирането), на тънка струя се излива в супата и отново непрекъснато се бърка с бъркалката или с черпака.
Не затваряйте застроената супа веднага с капак и не оставяйте вътре черпака, докато е още гореща застройката, за да не се пресече!
Лападената супа е вкусна както топла, така и студена!
По желание може да се поднесе с кисело мляко или с натрошено сирене и в добавка малко лютичко - за тези, които го обичат!
Да ви е вкусно! :)
*Като подправка за лападената супа с ориз може да се използва и 1-2 к. пилешки бульон или 1 с.л. Пикантина за супа - разбира се, ако ги употребявате!