Начин на приготвяне
Разтворете маята в топла вода (100 мл) заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Оставете за 10 минути да се активира.
Пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте добре.
Разбийте леко яйцата, като отделите един жълтък за намазване на тутманика.
В брашното направете кладенче и сложете активираната вече мая, яйцата, киселото мляко и олиото. Замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно за доомесване.
Разделете готовото тесто на 10 части и ги оформете на топчета.
Натрошете сиренето и го разбъркайте с едно яйце.
Всяко топче тесто разточете във форма на елипса с дължина около 30 см.
Сложете от плънката и оформете на руло.
Подмажете с олио тава 30-32 см и сложете пет от рулата. Останалите пет преплетете, за да се получи решетка.
Оставете тутманика да втаса за 30-40 минути.
Смесете отделения жълтък с малко вода и намажете пухкавия преплетен тутманик. Поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.