Начин на приготвяне
Първо си пресяваме брашното и го смесваме със солта и ситно настъргания кашкавал. Прибавяме и дъхавите билки - ситно стрития риган и чубрица. Нея ще прибавим 1/2, защото другата половина ще стрием в разтопеното масло за намазване на пърленките.
Разбъркваме съставките добре. В средата правим кладенче, в което прибавяме зехтина, разбитото яйце, киселото мляко, смесено със содата и оцета.
В купичка с хладка вода и лъжичка захар активираме маята. Прибавяме я към останалите течни съставки.
Маслото разтопяваме и разделяме на две части. Едната част - 1 ч.л. изсипваме в кладенчето към тестото.
Другата част подправяме с ароматите на стритата чубрицата и пресованата скилидка чесън.
Нея ще използваме за намазването на разточената кора.
От сместа замесваме меко и еластично тесто, което покриваме с кърпа или стреч фолио.
Оставяме го на топло, за да удвои обема си.
Замесваме тестото отново върху набрашнен плот и го разделяме на топки с големината на яйце.
Всяка от тях разточваме на тънка кора, която изпичаме в нагорещен грил тиган, скара или сач.
Докато са още топли, пърленките намазваме с разтопено овкусено чесново масълце.
Покривам ги с памучна кърпа, за да не съхнат, което рядко се случва при нас.
Коментари