Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Бабините пърленки с дъхави билки и чесън

Бабините пърленки с дъхави билки и чесън

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Бабините пърленки с дъхави билки и чесън2 / 2
02/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"Няма да намерите по-вкусни и ароматни пърленки от бабините, приготвени с много любов, дъхави билки и чесън"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г София мел класик + още при замесването
  • кисело мляко - 150 мл или кефир
  • сода - 1/2 к.л.
  • оцет - 2 - 3 капки
  • сол - 1 с.л. равна
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 бр. на Йоткер
  • захар - 1 ч.л. захар
  • вода - 200 мл хладка
  • зехтин - 2 с.л. ароматен (с риган и чесън)
  • кашкавал - 100 г настърган на ситно
  • чесън - 1 скилидка
  • риган - 1 к.л. изсушен
  • чубрица - 1 к.л. стрита подправка
  • масло - 60 г за намазване, разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пресяваме брашното и го смесваме със солта и ситно настъргания кашкавал. Прибавяме и дъхавите билки - ситно стрития риган и чубрица. Нея ще прибавим 1/2, защото другата половина ще стрием в разтопеното масло за намазване на пърленките.

Разбъркваме съставките добре. В средата правим кладенче, в което прибавяме зехтина, разбитото яйце, киселото мляко, смесено със содата и оцета.

В купичка с хладка вода и лъжичка захар активираме маята. Прибавяме я към останалите течни съставки.

Маслото разтопяваме и разделяме на две части. Едната част - 1 ч.л. изсипваме в кладенчето към тестото.

Другата част подправяме с ароматите на стритата чубрицата и пресованата скилидка чесън.

Нея ще използваме за намазването на разточената кора.

От сместа замесваме меко и еластично тесто, което покриваме с кърпа или стреч фолио.

Оставяме го на топло, за да удвои обема си.

Замесваме тестото отново върху набрашнен плот и го разделяме на топки с големината на яйце.

Всяка от тях разточваме на тънка кора, която изпичаме в нагорещен грил тиган, скара или сач.

Докато са още топли, пърленките намазваме с разтопено овкусено чесново масълце.

Покривам ги с памучна кърпа, за да не съхнат, което рядко се случва при нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Приготвяме ги втора година много са вкусни,не слагаме кашкавал компромис с маята не е удачно.
26.08.2023 09:01