Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа топчета»Богата супа с топчета от телешка кайма

Богата супа с топчета от телешка кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Богата супа с топчета от телешка кайма
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Затворете очи и се насладете на всяка лъжица Супа топчета с богат вкус и любимия аромат"

Необходими Продукти

  • За каймата
  • телешко месо - 500 г
  • ориз - 1 к.ч., бланширан
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кимион - 1 к.ч.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • оцет - 2 с.л.
  • За супата
  • лук - 1 глава, по - едър
  • чушки - 1/2 бр. червена пиперка
  • чушки - ½ бр. жълта пиперка
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 2 бр., средни
  • пащърнак - ½ малък корен
  • доматена салца - 4 с.л.
  • телешки бульон - 1 л.
  • лимони - ½ бр., кората от цитруса
  • растителна мазнина - 50 мл
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • магданоз - корени
  • За застройката
  • кефир - 1 к.ч. или кисело мляко
  • жълтъци - 1 бр.
  • мащерка - клонче прясна за аранжиране
  • черен пипер - за овкусяване
  • лимонов сок - за овкусяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото месо почистваме от сухожилия и ципи. Поставяме го в блендер и го смиламе на кайма. Сместа поставяме в купа и прибавяме към нея разбития на пяна белтък, ориза и настъргания на ситно ¼ от лука.

Овкусяваме със сол, черен пипер, кимион и чубрица.

Прибавяме и ситно настърганата лимонена кора. Тя ще обогати вкусовете, придавайки цитрусов свеж аромат.

Омесваме добре каймата, като тя става най-вусна, ако престои за едно денонощие в хладилник.

От получената смес оформяме малки топчета, като ръцете си „мокрим“ в оцет.

Измитите и почистени зеленчуци нарязваме като за супа. Червената и жълта чушки, морковa и лука режем на ситни зарчета.

Картофите нарязваме на средни кубчета.

В дълбока тенджера изсипваме телешки бульон (моят е домашен) и 500 мл. вода.

В нея поставяме корена пащърнак, нарязан на две парчета. Зърната черен пипер, както и корените магданоз увиваме в марлено вързопче.

След като течността заври прибавяме внимателно топчетата от телешка кайма.

Варим на силен котлон за около 10 минути, след което намаляваме температурата и прибавяме нарязаните зеленчуци и доматената салца.

Супата се вари още 20 минути и ако прецените, че течността не е достатъчна, можете да добавите още горещ бульон или вода.

Десетина минути, преди да застроим супата изваждаме марлята с подправките, прибавяме фидето и нарязания на ситно магданоз.

Пащърнакa намачкваме с вилица и го връщаме в супата. Тя става гъста, с богата текстура и много питателна.

Застройката приготвяме, като разбием на гладка консистенция кефира и жълтъка. Темперираме, като доливаме постепенно с част от бульона.

Прибавяме застройката и поръсваме с още малко пресен магданоз.

Поднасяме питателната супа топчета от телешка кайма топла, като я овкусяваме допълнително с черен пипер.

Ако сте почитатели на пикантната кухня, можете да поръсите и люто чили на люспи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: