Начин на приготвяне
Телешкото месо почистваме от сухожилия и ципи. Поставяме го в блендер и го смиламе на кайма. Сместа поставяме в купа и прибавяме към нея разбития на пяна белтък, ориза и настъргания на ситно ¼ от лука.
Овкусяваме със сол, черен пипер, кимион и чубрица.
Прибавяме и ситно настърганата лимонена кора. Тя ще обогати вкусовете, придавайки цитрусов свеж аромат.
Омесваме добре каймата, като тя става най-вусна, ако престои за едно денонощие в хладилник.
От получената смес оформяме малки топчета, като ръцете си „мокрим“ в оцет.
Измитите и почистени зеленчуци нарязваме като за супа. Червената и жълта чушки, морковa и лука режем на ситни зарчета.
Картофите нарязваме на средни кубчета.
В дълбока тенджера изсипваме телешки бульон (моят е домашен) и 500 мл. вода.
В нея поставяме корена пащърнак, нарязан на две парчета. Зърната черен пипер, както и корените магданоз увиваме в марлено вързопче.
След като течността заври прибавяме внимателно топчетата от телешка кайма.
Варим на силен котлон за около 10 минути, след което намаляваме температурата и прибавяме нарязаните зеленчуци и доматената салца.
Супата се вари още 20 минути и ако прецените, че течността не е достатъчна, можете да добавите още горещ бульон или вода.
Десетина минути, преди да застроим супата изваждаме марлята с подправките, прибавяме фидето и нарязания на ситно магданоз.
Пащърнакa намачкваме с вилица и го връщаме в супата. Тя става гъста, с богата текстура и много питателна.
Застройката приготвяме, като разбием на гладка консистенция кефира и жълтъка. Темперираме, като доливаме постепенно с част от бульона.
Прибавяме застройката и поръсваме с още малко пресен магданоз.
Поднасяме питателната супа топчета от телешка кайма топла, като я овкусяваме допълнително с черен пипер.
Ако сте почитатели на пикантната кухня, можете да поръсите и люто чили на люспи.