Начин на приготвяне
Изчистете спанака, махнете му дръжките, пуснете го във вряща вода с 2 ч.л. сол и след като водата заври, го бланширайте 5 мин.
Отцедете бланширания спанак, натопете го в студена вода, като ако е необходимо добавете към нея ледчета, за да преустановите варенето и така спанака ще запази зеления си цвят.
Изстискайте го с ръка, за да не остане вода и го оставете настрана.
Счупете яйцата в чиния и ги пускайте едно по едно в съд с два литра вряща вода с оцета, след 4 минути ги извадете с решетъчна лъжица и им изрежете „брадите“, за да имат хубава форма.
В съд разтопете маслото, изсипете спанака и счукания чесън, задушавайте 5 мин., като бъркате с дървена лъжица, посолете и поръсете с черен пипер.
Разпределете горещия задушен спанак в 4 чинии, подредете отгоре по 2 яйца в порция и поднесете със задушени в масло гъби и картофи.
Ако обичаш спанак, опитай рецептите ни за спанак с ориз, вкусна спаначена запеканка или нашата спаначена супа.