Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с невероятна хрупкава коричка

Хляб с невероятна хрупкава коричка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб с невероятна хрупкава коричка6 / 6
07/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Ако прочетете рецептата докрай, обещаваме да ви разкрием как се прави тази невероятно хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 280 мл
  • мая - 20 г жива
  • зехтин - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в голяма купа и в центъра направете кладенче. В него сипете леко затоплената вода (да не надвишава телесна температура) в която разтворете захарта и маята. Изчакайте няколко минути докато шупне и добавете зехтина.

Започнете да слагате по малко брашно от стените на кладенчето към центъра, месейки с пръсти докато течността усвои всичкото брашно.

Добавете солта в тестото и месете върху набрашнен плот до постигане на гладкост и еластичност. Ако е нужно си добавяйте по малко брашно.

Тестото оформете на топка, върнете в купата- леко намазнена, и оставете да втаса за 40 минути покрито с чиста кърпа или стреч фолио.

Премесете за около минутка-две втасалото тесто и му придайте желаната от вас форма на хлебче. Направете няколко резки с остър нож и поръсете с брашно.

Сложете хлаяба в намазнена тавичка (при мен - кръгла, 22 см. диаметър) и отново оставете да бухне за 40-50 минути, взависимост от топлината в помещението.

Загрейте фурната до 200 градуса и вътре сложете огнеупорен съд с вода, който да генерира пара. Преди да пъхнете хляба допълнително напръскайте бързо фурната отвътре (дъно и стени) с още вода и тогава сложете тавата, затворете вратичката веднага.

Печете 25-30 минути или до тъмно златист загар.

Резултатът е хляб със съвършена, хрупкава и вкусна коричка, който може да консумирате още топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: