Египетски пилаф с бадеми и гъби

09/04/2019
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaМастър Шеф7122329111
"Не може просто да приготвите някакъв си ориз, трябва ви тази рецепта за пилаф, защото вкусът е просто неповторим "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо196
  • Преглеждания за месеца72
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има много разновидности в приготовлението на пилаф, както и неговия продуктов състав. С месо или със зеленчуци и сушени плодове, той е съставна част от менюто в арабската кухня.

В много от рецептите за пилаф се загрява първо мазнината, като животинската и растителната се готвят винаги отделно.

Зехтина се загрява на силен огън и в него се запържва месото, като температурата се проверява с кристалче едра сол.

Маслото само се затопля. Пилафът се готви на силен огън, след което температурата се намалява.

Колкото „по-спокойно“ къкри ястието, толкова вкусовете ще са по-добри. След като се похлупи с капак, пилафът не се разбърква. Правят се дупки с дръжката на дървената лъжица, откъдето ще се изпарява остатъчната течност.

В тази египетска рецепта термичната обработка на ястието продължава във фурната.

За приготвянето на тази семпла рецепта първо измиваме ориза под течаща студена вода около седем пъти. Накисваме го за два часа в хладка вода.

Гъбите почистваме и слагаме в тенджера със студена вода, за да се бланшират.

След като водата им заври, прибавяме лъжица сол и няколко капки оцет.

Запазваме 80 мл от бульона им и след като се охлади, хидратираме в него манатарките.

Гъбите нарязваме на шайби.

В нагорещен тиган запържваме лука, нарязан на ситни зарчета до златисто. След него изсипваме гъбите.

Прибавяме отцедения ориз и бадемите, като разбъркваме леко.

Бадемите можете да накиснете и да обелите люспата им, но аз я оставих, защото така ястието е по-колоритно.

След като цветът на ориза се промени и изсветлее, доливаме от бульона с манатарките. Готвим още 5 минути на силен огън. Доливаме останалия бульон и овкусяваме пилафа с подправки.

В оригиналната рецепта е прибавена съставката кисел трън, но аз я пропуснах.

Поливаме с малко зехтин. Подравняваме повърхността на пилафа и го поставяме в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печем ястието 20 минути. Изваждаме го от фурната и го покриваме с памучна кърпа.

Така оризът остава сочен и пухкав. Знаем, че остатъчната топлина позволява на ориза да абсорбира още от течността.

Поръсваме със ситно настъргана лимонена кора и нарязан на ситно пресен кориандър.

В различните райони пилафът се поднася по няколко начина. Някъде го разбъркват, преди консумация, други го поднасят на слоеве - ако има месо, зеленчуци и ориз най-накрая.

В този регион пилафът се комбинира задължително със салата фатуш – подобна на табулето, в която има малки парченца препечен хляб. Гарнира се с лабан - сос от кисело мляко, овкусен с нарязана мента и чесън.

Аз съм го поднесла в ринг, аранжиран със свежа салата.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар