Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Тесто»Лесно пълнозърнесто тесто за пица с лопуш

Лесно пълнозърнесто тесто за пица с лопуш

Лесно пълнозърнесто тесто за пица с лопуш
Снимка: Илиана Първанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Не се отказвайте от пиците, просто ги пригответе с лесно и полезно пълнозърнесто тесто с лопуш"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 3 ч.ч.
  • лопуш - 8 листа
  • сол - 1 ч.л. хималайска
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • оцет - 3 - 4 ч.л. ябълков
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек - 3 щипки сушен и стрит
  • вода - по - малко от 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направата на содено тесто за пица е много лесна! Наподобява на тесто за питка, само че го разстиламе в по-голяма тава, така че да се разстели на около 1 см дебелина.

В широк и дълбок съд смесваме пълнозърнестото брашно заедно с хималайската сол, чубрицата и сушения босилек. Лопуша можем да добавим нарязан на ситно (както е на снимките), но може и да го смелим в блендер с част от водата за тестото и под формата на зелено пюре да го добавим към брашното и така тестото ще се оцвети.

В случая го нарязваме на ситни и къси лентички и го разбъркваме заедно със сухите съставки. Ред е на содата, която активираме с ябълковия оцет и също добавяме. Омесваме пухкаво тесто с водата, но не го месим много, за да не стане на пластове, а само колкото да няма сухо брашно отвътре и отвън и да е оформено гладко.

Намазваме с шарлан тавата (средно голяма) и поръсваме с брашенце. Разстиламе равномерно тестото, така че да изпълни тавата, и и оформяме с крайчето на пръстите – леко вдлъбнат вътрешен кръг. Тестото е готово!

Подреждаме каквото искаме отгоре, като предварително сме го запекли 5-8 минутки във фурната, и заедно с плънката – печем още около 20-25 мин.

Това тесто за пица е лесно е за приготвяне и си подхожда с всякакъв вид плънка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: