Начин на приготвяне
Направата на содено тесто за пица е много лесна! Наподобява на тесто за питка, само че го разстиламе в по-голяма тава, така че да се разстели на около 1 см дебелина.
В широк и дълбок съд смесваме пълнозърнестото брашно заедно с хималайската сол, чубрицата и сушения босилек. Лопуша можем да добавим нарязан на ситно (както е на снимките), но може и да го смелим в блендер с част от водата за тестото и под формата на зелено пюре да го добавим към брашното и така тестото ще се оцвети.
В случая го нарязваме на ситни и къси лентички и го разбъркваме заедно със сухите съставки. Ред е на содата, която активираме с ябълковия оцет и също добавяме. Омесваме пухкаво тесто с водата, но не го месим много, за да не стане на пластове, а само колкото да няма сухо брашно отвътре и отвън и да е оформено гладко.
Намазваме с шарлан тавата (средно голяма) и поръсваме с брашенце. Разстиламе равномерно тестото, така че да изпълни тавата, и и оформяме с крайчето на пръстите – леко вдлъбнат вътрешен кръг. Тестото е готово!
Подреждаме каквото искаме отгоре, като предварително сме го запекли 5-8 минутки във фурната, и заедно с плънката – печем още около 20-25 мин.
Това тесто за пица е лесно е за приготвяне и си подхожда с всякакъв вид плънка!