Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топлата вода, заедно с меда и една шепа брашно. Сместа се оставя на топло, за да се активира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, прясното мляко, олиото. Яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
След това разделям тестото на 7 големи топки и 6 мънички с големина орех. Сиренето се намачква с вилица и се разбърква с яйцето.
От големите топки се разточват кори, върху които плънката се намазва и се сгъва като фуния. Останалото тесто се използва за оформяне.
След като оформим питката, вижте снимките стъпка по стъпка, я поставяме във форма за кекс върху хартия за печене я оставяме за около 30 минути да почине.
Намазваме с жълтък и поръчваме със семената чия, които могат да бъдат заменени и с маково семе по желание.
Печем на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Разкошната празнична питка Цвете е готова.
Източник: Boriana Ilieva от Кулинарна мрежа