Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка супа»Курбан-чорба с агнешко месо и дреболии

Курбан-чорба с агнешко месо и дреболии

Курбан-чорба с агнешко месо и дреболии
Снимка: Христо Славейков
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"За някои това е просто курбан-чорба, но за заклети лакомници като нас това е направо сбъдната мечта"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 300 г
  • агнешки дреболии - 700 г (1/2 сърце, 1/2 бял дроб, 1/2 черен дроб, 1/2 стомах, чревца)
  • лук - 1 глава
  • пресен лук - 1/2 връзка
  • доматено пюре - 1 супена лъжица (или 2 домата)
  • чушки - 1 бр. червена
  • люти чушки - 1 бр. (по желание)
  • картофи - 3 - 4 бр. пресни
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 супени лъжици
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 връзка пресен (или 2 щипки сух)
  • целина - 1 малко парче, нарязано на ситно
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме месото и го нарязваме на кубчета.

С помощта на пръчица или дървено шишче обръщаме агнешките чревца. Това става, като забодем с шишчето единия край на чревцето и го напъхаме навътре в самото чревце заедно с пръчката и я прекараме през цялата дължина на чревцето, докато го обърнем.

После го посоляваме и измиваме хубаво със студена вода. Завързваме го на панделка и слагаме да се вари заедно с месото и добре измитите останали цели дреболии. Варим месото и дреболиите докато непрекъснато отпенваме водата.

Когато отпеним хубаво, вадим месото и дреболиите, прецеждаме бульона и отново връщаме всичко да се довари. Добавяме при месото и дреболиите нарязания на колелца морков и целината.

Когато дреболиите се сварят ги изваждаме отново, нарязваме на ситно и връщаме обратно в тенджерата при месото и зеленчуците.

Отделно изпържваме лука, нарязан на дребно, прибавяме доматеното пюре и червения пипер.

Разбъркваме добре и разреждаме с бульона. Изсипваме запръжката, измития ориз и картофите, нарязани на кубчета в чорбата.

Посоляваме със солта и черния пипер, добавяме нарязаната на дребно червена чушка, лютото чушле и джоджена, също нарязан на ситно.

Когато картофите омекнат, след около 20 минути, изсипваме бавно разбитото яйце през гевгир във врящата супа, като едновременно с това непрекъснато разбъркваме. Целта е яйцето да стане на конци.

Дърпаме агнешката супа от котлона и я наръсваме с нарязания пресен магданоз.

Курбан-чорбата с агнешко месо и дреболии е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: