Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски Кулич Круфин

Великденски Кулич Круфин

Великденски Кулич Круфин
Снимка: Росица Петрова
11 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Вкусно, по-вкусно, още по-вкусно, Великденски Кулич Круфин - така върви градацията"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • яйца - 1 бр.+ 2 жълтъка
  • мая - 7 г суха
  • захар - 130 г
  • мас - 50 г (може и масло)
  • прясно мляко - 150 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • за плънка
  • масло - 50 г (много меко)
  • сушени плодове - 100 г (стафиди, червени боровинки, захаросани цитрусови корички)
  • ром - 3 - 4 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите и червените боровинки в рома.

Активирайте маята, като я разтворите в хладко прясно мляко, заедно с 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10-15 минути.

Разбийте 1 яйце и 2 жълтъка с останалата захар.

Разтопете маста (маслото).

Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете маята, яйчената смес, мазнината и ванилиите.

Замесете гладко и меко тесто. Сложете го в купа, която предварително сте намазали с олио, и покрийте с фолио. Изчакайте докато тестото удвои обема си. Времето зависи от топлината в помещението. Може да включите фурната на 30-40 градуса и да сложите тестото вътре. Това ще съкрати времето за втасване.

Когато тестото е готово го разточете на правоъгълна кора - приблизително 20/60 см. Намажете с меко масло и сложете сушените плодове и захаросани цитрусови корички. Притиснете плънката с ръце.

Разрежете на 5 ленти с ширина около 12 см. Подредете ги една върху друга и навийте всички заедно на стегнато руло.

Поставете рулото в цилиндрична форма с диаметър 15 см и височина на страните 10 см. Ползвах хартиена форма за панетоне и не се наложи да я намаслявам. С тези форми печивата се изпичат много равномерно и лесно се отстраняват.

Оставете отново да втаса за около 30-40 минути.

Печете в загрята фурна на 180 градуса първите 10 минути, след което намалете температурата на 160 градуса за още 30-40 минути до готовност. Щом получи лек загар поставете алуминиево фолио, за да не прегори. Проверете с дървено шишче.

След изпичане поръсете кулича с малко пудра захар.

Нарежете го, когато е напълно охладен.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: