Начин на приготвяне
Накиснете стафидите и червените боровинки в рома.
Активирайте маята, като я разтворите в хладко прясно мляко, заедно с 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10-15 минути.
Разбийте 1 яйце и 2 жълтъка с останалата захар.
Разтопете маста (маслото).
Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете маята, яйчената смес, мазнината и ванилиите.
Замесете гладко и меко тесто. Сложете го в купа, която предварително сте намазали с олио, и покрийте с фолио. Изчакайте докато тестото удвои обема си. Времето зависи от топлината в помещението. Може да включите фурната на 30-40 градуса и да сложите тестото вътре. Това ще съкрати времето за втасване.
Когато тестото е готово го разточете на правоъгълна кора - приблизително 20/60 см. Намажете с меко масло и сложете сушените плодове и захаросани цитрусови корички. Притиснете плънката с ръце.
Разрежете на 5 ленти с ширина около 12 см. Подредете ги една върху друга и навийте всички заедно на стегнато руло.
Поставете рулото в цилиндрична форма с диаметър 15 см и височина на страните 10 см. Ползвах хартиена форма за панетоне и не се наложи да я намаслявам. С тези форми печивата се изпичат много равномерно и лесно се отстраняват.
Оставете отново да втаса за около 30-40 минути.
Печете в загрята фурна на 180 градуса първите 10 минути, след което намалете температурата на 160 градуса за още 30-40 минути до готовност. Щом получи лек загар поставете алуминиево фолио, за да не прегори. Проверете с дървено шишче.
След изпичане поръсете кулича с малко пудра захар.
Нарежете го, когато е напълно охладен.
Да ви е сладко!