Начин на приготвяне
Сложете киселото мляко да се изцеди от водата. Обелете чушките и ги подсушете. Когато млякото се е изцедило хубаво, го прехвърлете в купа.
Нарежете чушките и чесъна на много ситно. Добавете ги към млякото заедно с натрошеното сирене и малко нарязан копър. Прибавете и начупените орехи. Объркайте всичко и приберете в хладилник.
Отделете белтъци от жълтъци. Почистете, измийте спанака и го задушете до омекване. Изцедете го хубаво от водата и оставете да се охлади. Към него прибавете жълтъците, брашното и солта. Пасирайте сместа.
Белтъците разбийте на твърд сняг. На няколко пъти ги сложете в спаначената смес, като разбърквате с шпатула. Застелете тавата от фурната с готварска хартия и я намазнете. Изсипете сместа и я разнесете равномерно. Печете в загрята фурна на 200°C около 10 минути.
Извадете и обърнете върху друг лист готварска хартия. Внимателно отстранете горния лист и оставете блата да изстине. Върху изстиналия блат нанесете плънката. С помощта на хартията навийте спаначеното руло и приберете в хладилник за 1 час.
Поднесете спаначеното руло с катък нарязано на парчета.