Кекс с маслена глазура (Kentucky butter cake)

25/04/2019
"Много ароматен, много мекичък и сочен - хапвате по минимум две парчета от него "
Приготвяне20 мин.
Готвене56 мин.
Общо76 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 505
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Изцедете лимоновия сок в прясното мляко, разбъркайте и оставете за 10 минути да се пресече.

2. Разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта и щипката сол. Добавете маслото разтопено, но не горещо. При непрестанно разбиване налейте и пресеченото мляко със содата бикарбонат и ваниловият екстракт.

3. Към течната смес пресейте брашното на части със бакпулвера и разбъркайте до хомогенност с плавни движения на шпатулка или дървена лъжица, като се стараете да я движите само в една посока.

4. Сипете кексовата смес в намаслена и набрашнена голяма форма за кекс. Изпечете за 50 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

5. 8-10 минути преди да изтече времето за печене, се заемете с глазурата за кекса. За нея разтопете на слаб огън маслото със захарта, водата и течният ванилов екстракт.

6. Когато извадите готовият кекс, без да отделяте от формата и докато е още горещ, надупчете с клечка и залейте равномерно с маслената смес. Оставете така кекса с маслена глазура за няколко минути да поеме и след това извадете от формата и оставете да изстине напълно.

* За по-малък кекс винаги можете да намалите продуктите наполовина или от посочените да изпечете в две отделни форми. В такъв случай трябва да редуцирате времето за готвене и да печете около 35 минути или до суха клечка.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар