Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденски курабийки с портокалов аромат

Великденски курабийки с портокалов аромат

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Великденски курабийки с портокалов аромат
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
15
"Курабийки може да хапвате всеки ден, но на Великден са някак по-вкусни и ароматни"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г +за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • мас - 40 г свинска, разтопена
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх, гъсто
  • захар - 200 г + за поръсване
  • ванилова захар - 10 г
  • портокали - 1 бр. средноголям
  • амонячна сода - 1 пак. (10 г)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцедете две супени лъжици портокалов сок и смесете с киселото мляко. В тази смес сипете двата вида сода и разбъркайте.

Кората от цитруса настържете на фино ренде, стараейки се да не закачате бялата част, а само оранжевата.

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар. Сипете към тях мастта и вече шупналото кисело мляко и портокаловите стърготини.

Към течната смес пресейте на части брашното, бъркайки с лъжица до цялостното му усвояване. Ако тестото е твърде меко, добавяйте още брашно, колкото поеме, за да получите твърдо тесто. Доомесете на ръка, без да прекалявате, а само до постигане на гладкост.

Разточете на кора с дебелина 4-5 мм и изрежете великденски формички - цветя, зайчета, с каквото разполагате.

Подреждайте курабийките в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка на разстояние една от друга. От това количество продукти ще напълните 3 тави от стандартните във всяка фурна.

Намажете всяка от великденските курабии с леко разбит белтък и поръсете със захар. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато порозовеят-около 12-15 минути.

Когато курабийките изстинат, приберете и съхранявайте в добре затворен съд, ако няма да консумирате на момента.

Да ви е сладко и Весел и Вкусен празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: