Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденски курабийки с портокалов аромат

Великденски курабийки с портокалов аромат

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
15
"Курабийки може да хапвате всеки ден, но на Великден са някак по-вкусни и ароматни"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г +за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • мас - 40 г свинска, разтопена
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх, гъсто
  • захар - 200 г + за поръсване
  • ванилова захар - 10 г
  • портокали - 1 бр. средноголям
  • амонячна сода - 1 пак. (10 г)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцедете две супени лъжици портокалов сок и смесете с киселото мляко. В тази смес сипете двата вида сода и разбъркайте.

Кората от цитруса настържете на фино ренде, стараейки се да не закачате бялата част, а само оранжевата.

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар. Сипете към тях мастта и вече шупналото кисело мляко и портокаловите стърготини.

Към течната смес пресейте на части брашното, бъркайки с лъжица до цялостното му усвояване. Ако тестото е твърде меко, добавяйте още брашно, колкото поеме, за да получите твърдо тесто. Доомесете на ръка, без да прекалявате, а само до постигане на гладкост.

Разточете на кора с дебелина 4-5 мм и изрежете великденски формички - цветя, зайчета, с каквото разполагате.

Подреждайте курабийките в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка на разстояние една от друга. От това количество продукти ще напълните 3 тави от стандартните във всяка фурна.

Намажете всяка от великденските курабии с леко разбит белтък и поръсете със захар. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато порозовеят-около 12-15 минути.

Когато курабийките изстинат, приберете и съхранявайте в добре затворен съд, ако няма да консумирате на момента.

Да ви е сладко и Весел и Вкусен празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: