Начин на приготвяне
Подсушаваме добре агнешкото месо с кухненска хартия. Поставяме го върху дъската и го пробождаме на няколко места с острието на ножа.
Приготвяме марината, като поставяме в хаванче обелените скилидки чесън, листата на розмарина, листа джоджен, нарязаната люта чушка (по желание), червения пипер, черния пипер и солта. Стриваме добре на паста, като прибавяме на струйка малко зехтин.
Половината от маринатата я смесваме с маслото и я поставяме в камерата на хладилника за кратко, за да стегне.
Останалата стрита паста смесваме със 120 мл. от бялото вино. Изсипваме маринатата върху месото и започваме я да втриваме добре, като масажираме месото от двете му страни.
Ароматното масло изваждаме от фризера и го нарязваме на кубчета. С пръсти го шпиковаме във всички прорези на плешката. Останалата част втриваме в месото. Така при запичането маслото ще попие в месото и ще образува вкусна и ароматна хрупкава коричка.
Увиваме плешката със стреч фолио от всички страни и я поставяме за едно денонощие в хладилник.
Поставяме агнешкото месо в книжен плик. Прибавяме останалата ½ от виното- около 60 мл. и 50 мл. вода.
На дъното на тавата поставям решетка (от грил скаричката), върху която поставям плика с месото.
В тавата доливам вода, което количество не докосва книжния плик. Покривам плътно с лист алуминиево фолио.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 3 часа.
Откриваме фолиото и правим прорез на книжния плик от горната страна. Обливаме месото със сосовете от запичането. Наливаме още вода в тавата, ако се е изпарила.
Запичаме агнешкото месо за още 1 час.
От клонките розмарин привързваме на снопче, което използваме като четка.
През 10-15 минути по време на печенето намазваме месото със соса.
Изваждаме го от фурната и го оставяме за 20 минути да почине. Нарязваме го на порции и го гарнираме с агнешка дроб сарма.
Сосът от запичането редуцирайте в касерола с малко бяло вино. След като алкохолът се изпари, сгъстете с пшеничено нишесте.
Залейте празничното печено агнешко месо.
Съвет: Ако не можете да се снабдите с голям книжен плик, след мариноването нарежете месото на две-три порции. Поставете го в отделни пликове и печете по описания начин.