Начин на приготвяне
Нарежете студеното масло на кубчета и поставете в блендера. Добавете брашното, щипка сол и 2-3 с.л. вода.
Блендирайте до получаване на гладко и еднородно маслено тесто. Прехвърлете на плота и премесете на ръка за кратко. Оформете на топка, увийте в прозрачно фолио и приберете тестото в хладилника за 30 минути.
Почистете и обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Поръсете плодовете с лимонов сок, за да не потъмнеят.
Смесете в купа кравето сирене и крема сиренето. Настържете и добавете и кората на лимона. Смесете добре и прибавете крушите. Разбъркайте плънката и оставете настрана.
Извадете масленото тесто от хладилника. Разделете на две равни части. Приберете едната отново в хладилника. Разточете половината на лист с дебелина от ½ сантиметър и размерите на формата, в която ще печете пая.
Прехвърлете листа във формата и притиснете добре по стените на съда. Изрежете излишното тесто по ръбчетата с остър нож. Направете дупчици с вилица по тестото и прехвърлете в загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути.
Извадете запечената основа от фурната и охладете за кратко.
Разточете втората половина, която ще послужи като капак за соления пай. Сипете плънката от круши и сирене върху основата, заравнете с шпатула и покрийте с горната кора. Притиснете краищата ѝ към ръбовете на формата, за да не се отвори паят по време на печенето, и изрежете с нож излишното тесто.
Направете дупчици с вилицата, за да излиза парата по време на печенето, прехвърлете пая във загрята фурна и печете на 200 градуса за 30-35 минути.
Соленият пай с круши и сирена е готов.