Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Пълнозърнест хляб с розмарин и салвия

Пълнозърнест хляб с розмарин и салвия

Пълнозърнест хляб с розмарин и салвия
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1 бр.
"Ароматен и полезен - един хляб, който трябва да заема почетното място на всяка трапеза"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 500 г + за доомесване
  • суха мая - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • салвия - 2 - 3 стръка свеж
  • розмарин - 2 - 3 стръка свеж
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с малко топла вода, добавете захарта и 1 с.л. от брашното .Разбъркайте и оставете на топло, за да шупне маята.

Изсипете брашното в купа за месене. Добавете маята, солта, чукнете яйцето. Прибавете зехтина и налейте водата.

Замесете тесто, почти лепнещо. Оставете го на топло, за да втаса, като предварително сте го покрили с чиста кърпа.

Нарежете подправките на ситно.

Прибавете ги към втасалото тесто и доомесете, като поръсите с брашно.

Покрийте продълговата форма с хартия за печене, сложете тестото и оформете хлебчето.

Поръсете повърхността с брашно. Оставете отново на топло, за да втаса повторно.

След като хлебчето се надигне, го изпечете в предварително загрята фурна на 150 градуса, като постепенно увеличите температурата.

Печете до кафеникав загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: