Пълнено Гергьовско агне, печено в пещ

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор268841652
07/05/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене250 мин.
Общо310 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо845
  • Преглеждания за месеца60
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте добре всички агнешки дреболии. Сварете ги до готовност, като периодично махате образувалата се пяна. Охладете и нарежете на ситно.

Нарежете лука и гъбите.

В загрято олио и малко от маслото запържете първо лука, докато омекне. След това сложете гъбите и дреболиите. Гответе няколко минути.

Прибавете измития под течаща вода ориз и бъркайте, докато стане прозрачен. Налейте 1 литър топла вода и подправките, както и сол на вкус. Гответе на слаб котлон, докато оризът поеме течността.

Посолете агнето. Намажете го отвън и вътре с меко масло. Напълнете с ориза и зашийте отвора с дебел памучен конец. Покрийте цялото пълнено агне с булото.

Поставете го в дълбока тава и налейте около 2 литра вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете в предварително добре загрята пещ за около 3-3.5 часа.

По този начин приготвяме Гергьовското агне вече много години - така, както го е правила и моята баба.

Аромата на печено в пещ Гергьовско агне е неповторим и не може да се сравни с нищо.

За моето семейство, Гергьовден е празникът, който винаги ни е събирал вече повече от 50 години. В миналото, защото баба ми имаше личен празник, а сега, когато нея вече я няма, за да продължим традицията. На трапезата задължително присъства печеното в пещ Гергьовско агне.

За запалването на пещта се грижат мъжете, които я поддържат цяла нощ. На сутринта, на дълъг прът се слага стъклена бутилка, която се вкарва в пещта. Ако стъклото се разтопи, значи температурата е достатъчна.

Отстранява се жарта и вътре се нареждат тавите. Пещта се запечатва за четири часа.

Преди да седнем на трапезата, част от храната се раздава на съседите за здраве.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
07.05.2019 12:37
Разкошна рецепта!
1
0
Росица Петрова
Благодаря
0
0