Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Пълнено Гергьовско агне, печено в пещ

Пълнено Гергьовско агне, печено в пещ

Пълнено Гергьовско агне, печено в пещ
Снимка: Росица Петрова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
250 мин.
Общо
310 мин.
Порции
16
"Приготвяме агнешкото за Гергьовден както традицията повелява - в пещ"

Необходими Продукти

  • агне - 10 кг
  • агнешки дреболии - всички без черен дроб
  • ориз - 1 кг
  • гъби - 500 г
  • пресен лук - 4 - 5 връзки
  • джоджен - 3 - 4 стръка пресен
  • олио - 100 мл
  • масло - 125 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте добре всички агнешки дреболии. Сварете ги до готовност, като периодично махате образувалата се пяна. Охладете и нарежете на ситно.

Нарежете лука и гъбите.

В загрято олио и малко от маслото запържете първо лука, докато омекне. След това сложете гъбите и дреболиите. Гответе няколко минути.

Прибавете измития под течаща вода ориз и бъркайте, докато стане прозрачен. Налейте 1 литър топла вода и подправките, както и сол на вкус. Гответе на слаб котлон, докато оризът поеме течността.

Посолете агнето. Намажете го отвън и вътре с меко масло. Напълнете с ориза и зашийте отвора с дебел памучен конец. Покрийте цялото пълнено агне с булото.

Поставете го в дълбока тава и налейте около 2 литра вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио.

Печете в предварително добре загрята пещ за около 3-3.5 часа.

По този начин приготвяме Гергьовското агне вече много години - така, както го е правила и моята баба.

Аромата на печено в пещ Гергьовско агне е неповторим и не може да се сравни с нищо.

За моето семейство, Гергьовден е празникът, който винаги ни е събирал вече повече от 50 години. В миналото, защото баба ми имаше личен празник, а сега, когато нея вече я няма, за да продължим традицията. На трапезата задължително присъства печеното в пещ Гергьовско агне.

За запалването на пещта се грижат мъжете, които я поддържат цяла нощ. На сутринта, на дълъг прът се слага стъклена бутилка, която се вкарва в пещта. Ако стъклото се разтопи, значи температурата е достатъчна.

Отстранява се жарта и вътре се нареждат тавите. Пещта се запечатва за четири часа.

Преди да седнем на трапезата, част от храната се раздава на съседите за здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Разкошна рецепта!
07.05.2019 12:37
1
1
Покажи всички подкоментари