Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка и хрупкава питка с масло

Сладка и хрупкава питка с масло

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Сладка и хрупкава питка с масло
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Добавете от сърце и малко шарена сол - какво повече му трябва на човек"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 брооя (единия жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 550 г
  • масло - за намазване, може и мас
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на миксера слагам топлото мляко, захарта и маята. Изчаквам 2-3 минути, за да се активира маята.

Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Постепенно добавям брашното и меся, докато тестото се отдели от стените на купата. Оставям го да се отпусне – 20 минути.

Разделям тестото на 4 части и оформям топки. Всяка топка разточвам на кръг и намазвам с масло, олио или мас, поставям кръговете един върху друг, като последния не се намазва.

Поставям в центъра чашка. Диаметърът е по желание. Режа тестото на 8 приблизително еднакви части. Всеки усуквам по два пъти.

Оформената питка втасва до удвояване на обема.

Намазвам с жълтъка, разбъркан с 2-3 с.л. прясно мляко.

Поръсвам сусам. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Сладката и хрупкава питка с масло е чудна!

Източник: Стела Дойчинова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: