Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Италиански ябълков пай (Старовремски)

Италиански ябълков пай (Старовремски)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Италиански ябълков пай (Старовремски)
Снимка: marcheva14
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Категорично не сме лакомници, ние сме пазители на кулинарната традиция"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • яйца - 3 бр. (L размер)
  • захар - 200 г
  • масло - 100 г на стайна температура
  • ябълки - 1 голяма
  • сол - щипка
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • бакпулвер - 1 пакетче от 8 г
  • брашно - 270 г, бяло
  • стафиди - 100 г
  • ром - 50 мл
  • Покритие
  • ябълки - 2 бр. големи
  • масло - 10 г
  • стафиди - по избор за поръска
  • кафява захар - за поръска
  • канела - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Форма с ринг 24/26 см, намаслена добре с масло и леко поръсена с брашно.

Стафидите са натопявам в ром от предната вечер, ако не е възможно, се заливат с вряла вода, добавя се ром и се оставят за 30 минути, готови са за ползване.

Ябълката се обелва и нарязва на кубчета. Пресява се брашното с бакпулвера.

Яйцата се разбиват на висока скорост с миксер заедно със захарта да увеличат обема си - не е необходимо да пада сместа на панделка.

Прибавя се мекото масло на кубчета и се разбива отново до крем. Добавя се настърганата лимонова кора, отново се разбива.

На порции се прибавя брашното и се разбива, докато се приеме, добавят се стафидите заедно с рома и ябълката на кубчета. Сместа добре се разбърква с шпатула.

Изсипва се във формата, загражда се. Отгоре се подреждат двете ябълки нарязани на клинове, като са потопени до половината в сместа. Поръсва се с канела, кафява захар и се поставят малките парченца масло между ябълките. По избор се поръсва и със стафиди.

Ябълковият пай се пече на 170 градуса за около 40-45 мин.

Източник: Zenzero& Limone

Това е старовремски италиански ябълков пай, както споделя Zenzero&Limone. Разкошен на вкус пай, наистина е много пухкав и тестото е рехаво, не е сбито, а ябълките се превръщат в крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: