Начин на приготвяне
Пресейте брашното, добавете към него солта и разбъркайте. След това направете кладенче.
Затоплете леко водата и разтворете в нея меда и маята. Прибавете ги към брашното заедно със зехтина (може и олио).
Замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още съвсем малко брашно.
Готовото тесто намажете с малко олио и го поставете във фурната, която включете на 50 градуса. След 5 минути я изключете и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
Върху леко набрашнен плот сложете тестото и му добавете семената. Премесете за кратко, колкото семената да се разнесат равномерно.
Поставете тестото в йенски съд, предварително намазан с малко олио, и го сложете отново във фурната за 20 минути.
Щом втаса, го поръсете със сито с малко брашно. Направете разрези с бръснарско ножче.
Сложете капака на съда и включете фурната на 200 градуса. Печете хляба 20 минути, след което махнете капака, намалете температурата на 180 градуса и печете още 15-20 минути до готовност.
След изпичане охладете типовия хляб върху решетка и тогава нарежете!
Вкусен и здравословен домашен хляб.
Добър апетит с този типов хляб в йенски съд!
Източник: Люси Евтимова Lussi s World of Artcraft