Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Маята и медът се разтварят в топлото прясно мляко. Независимо, че е суха мая, аз практикувам в повечето случаи да я активирам предварително, така зная дали е годна за употреба, но това не е задължително.
В купа се изсипва половината брашно и солта, разбъркват се. По средата се прави кладенче и се изсипва активираната мая, разбърква се с дървена лъжица, покрива се с памучна кърпа и се оставя за 10 мин.
След това се прибавя разтопеното масло и се разбърква. Започва да се добавя брашното и се омесва гладко и еднородно тесто. Поставя се в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 1 час.
Втасалото тесто се изважда върху леко поръсен с брашно плот и се разточва на кора 30/30 см. Намазва се с четка с мекото масло, може и с ръка да се разнесе маслото, из цялата кора равномерно.
Тестото се нарязва на 25 бр. квадрати, по 6 см всеки. Квадратите се навиват на стегнато руло и се подреждат в тавата върху хартията за печене. Покриват се и се оставят да втасат за около 30-40 мин.
След като са втасали се намазват с разбит белтък, може да се ползва и разбито яйце, и се поръсват със сусам, поръската не е задължителна.
Кифличките се пекат се на 180 градуса за около 20-30 мин.
Източник: tanya-www.blogspot.com