Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави рулца с масло

Пухкави рулца с масло

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пухкави рулца с масло
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Неустоими са, пухкави и са аромат на масло - препоръчваме ги на всички"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл топло
  • суха мая - 7 г
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • брашно - 400 - 450 г
  • масло - 2 с.л. на стайна тептература
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

Маята и медът се разтварят в топлото прясно мляко. Независимо, че е суха мая, аз практикувам в повечето случаи да я активирам предварително, така зная дали е годна за употреба, но това не е задължително.

В купа се изсипва половината брашно и солта, разбъркват се. По средата се прави кладенче и се изсипва активираната мая, разбърква се с дървена лъжица, покрива се с памучна кърпа и се оставя за 10 мин.

След това се прибавя разтопеното масло и се разбърква. Започва да се добавя брашното и се омесва гладко и еднородно тесто. Поставя се в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 1 час.

Втасалото тесто се изважда върху леко поръсен с брашно плот и се разточва на кора 30/30 см. Намазва се с четка с мекото масло, може и с ръка да се разнесе маслото, из цялата кора равномерно.

Тестото се нарязва на 25 бр. квадрати, по 6 см всеки. Квадратите се навиват на стегнато руло и се подреждат в тавата върху хартията за печене. Покриват се и се оставят да втасат за около 30-40 мин.

След като са втасали се намазват с разбит белтък, може да се ползва и разбито яйце, и се поръсват със сусам, поръската не е задължителна.

Кифличките се пекат се на 180 градуса за около 20-30 мин.

Източник: tanya-www.blogspot.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: