Задушени миди с копър и пресен чесън

23/05/2019
"Какво им трябва на едни миди, освен копър, пресен чесън е весела компания, която да ги изяде до последната "
Приготвяне15 мин.
Готвене8 мин.
Общо23 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 226
  • Преглеждания за месеца545
  • Преглеждания за седмицата119
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • миди - 800 г черни, с черупка
  • пресен чесън - 5 стръка
  • копър - 1 стрък пресен или 1 с.л. сушен
  • лимон - 1 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • зехтин - 4 - 5 с.л. + за поръсване по желание
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Мидите се почистват старателно от твърди образувания по черупката. Ако имат мустачки (водорасли), се издърпват. Измиват се в 2-3 води и се отцеждат добре. Наранените, счупени или отворени морски дарове се изхвърлят, не са годни за консумация.

2. Пресният чесън се почиства и нарязва на парченца от приблизително 0.5 см. Запържва се до омекване в зехтина.

3. Към готовия чесън се изсипват мидите, слага се дафиновият лист и копърът, а върху тях се изстисква лимонът и се пуска вътре, за да отдели още аромат при готвенето.

По желание се посолява, като се внимава, защото е възможно мидите да пуснат солена морска вода, чиято есенция е достатъчна.

4. Съдът се затваря с капак и се разклаща няколко пъти на силен огън, докато всяка мида се отвори, след това веднага се снема от огъня и се поднасят, за да останат крехки. Нужни са 2-3 минути, не повече, дългото готвене би изсушило задушените миди.

5. Поднасят се топли, по желание поръсени с още зехтин и копър.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
24.05.2019 11:09
Вижте, черните миди не трябва да се разклащат, особено пък интензивно и на силен огън. Ще има да хрупате после.
0
0
Йорданка Ковачева
Благодаря за съвета, но когато са повече количество според мен е просто неизбежно. Представете си една или повече педя миди в тенджерата и ако ги оставиш така не биха се отворили и сготвили равномерно. Пак ще се случи, но тези, които са се отворили първи ще се пресготвят и станат сухи и жилави. А целта е да се отворят всички едновременно и да се извадят веднага, за да останат крехки.
Виждала съм в големи и хубави ресторанти тук в Испания, където живея, и ако знаете как изобщо не ги жалят :)) яко блъскане пада. Но те са на газови котлони и все пак не е като витрокерамиката у дома, при която внимавам да не потроша :) Досега нито една мида не ми се е счупила от това, че ги разклащам, а става въпрос за няколко секунди само.
Иначе ако готвим по- малко количество в широк съд само на един пласт миди, то наистина е излишно да ги пипаме.
0
0