Начин на приготвяне
За блата поставете всички продукти в блендер и пуснете да се смелят и смесят добре. Получената смес разпределете в тавичка, покрита с хартия за печене и самата хартия - обилно намаслена, Тавата и или формата трябва да е кръгла с диаметър 24 мм или правоъгълна с размери 18/28 приблизително.
Заравнете блата, притискайки с обратната страна на лъжица, след това приберете в хладилник докато приготвите всичко останало.
За сиропа отново използвайте блендера, като в него смелите ягодите. Сипете при тях лимоновия сок, захарта и водата и варете 8 минути на умерен огън. Оставете да изстива.
Основната смес за сладкиша пригответе, като в измития и добре подсушен блендер сипете захарта и лимоновата кора. Пуснете на високи обороти, за да се смели на фин захарно-лимонен прах.
Отделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Разбийте на сняг белтъците със 30 г от лимоновата пудра захар и заделете настрана.
Останалата захар заедно с маслото разбийте отделно на пухкаво кремче. Добавяйте един по един жълтъците, след това сиренето Рикота, накрая брашното, бакпулвера и канелата - всичко това при непрестанно разбиване.
Към готовата чийз смес добавете на части пухкавия сняг от лимонови белтъци и с шпатула или дървена лъжица разбъркайте внимателно, докато се интегрират, внимавайки да не спаднат.
Сипете половината от сместа върху блата и отгоре разпределете с лъжица част от гъстия ягодов сироп, после покрийте с другата половина.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 160 градуса фурна на най-ниска позиция на решетката за 45 минути. След това изключете фурната и оставете сладкиша вътре за 1 час.
Щом извадите от фурната, полейте плодовия сладкиш с останалия сироп. Може и не всичкия, а част от него да оставите за заливане при поднасяне. Украсете с тънко нарязани пресни ягоди и свежи ментови листа. Когато се охлади напълно, приберете чийз сладкиша в хладилник за 2-3 часа.
Страхотна вкусотия!
Чийз сладкишът с ягоди и рикота е готов.
Коментари