Начин на приготвяне
Измийте патладжана и нарежете на шайби. Сложете го в студена подсолена вода за около 20 минути, за да пусне горчивия тъмен сок.
През това време подгответе и останалите зеленчуци. Измийте ги, подсушете ги и нарежете и тях на шайби.
Отцедете патладжана, измийте и подсушете с памучна кърпа. Тиквичките също подсушете.
В обла тавичка започнете реденето на зеленчуците, като редувате тиквичка, патладжан, домат, кръгове лук и така до изчерпване на всички продукти.
Двата стръка от пресния чесън наситнете и поръсете рататуя, посолете със солта, полейте със зехтина и соевия сос, размажете с помощта на четчица, за да попадне върху наредените зеленчуци.
Поставете върху рататуя клонки мащерка и риган и метнете във фурната за около час.
Извадете, охладете и отново поръсете с останалите два стръка прясно скълцан пресен чесън и копър.
Освежете и украсете с клонки прясна мащерка и риган.
Голяма вкусотия!
Рататуят с пресен чесън, мащерка и риган е готов.