Начин на приготвяне
Според това с каква бакла разполагате, дали по-млади и крехки зрънца или по-големи и с твърда обвивка, трябва да процедирате по различен начин.
По-малките, нежни зърна ще си добавим директно в яхнията, но ако са по-твърди и големички, сварете ги в подсолена вода и отстранете обвивката им.
Накълцайте лука на ситно и го запържете в олиото. След две-три минути добавете пресния чесън, нарязан на едро и две щедри щипки сол. Гответе до омекване и готовност на двата зеленчука. Сложете доматеното пюре и виното и изчакайте течността да се редуцира напълно и да остане на мазнина.
Сипете лъжиците брашно и бъркайте минута-две на среден огън, след което налейте около 1.3 л. вода на части и при непрестанно бъркане (ако искате ястието ви да е по-гъсто може да увеличите количеството на брашното).
Щом бульонът заври сложете баклата, още сол на вкус и мащерката с розмарин по желание. Гответе до омекването и пълната готовност на последно добавения зеленчук и сипете лъжичките зехтин за още вкус, цвят и добър вид на ястието.
Сервирайте, като върху всяка порция поръсвате прясна мента. Така ароматът и ще бъде по-силен и свеж. По желание поднесете отделно настърган чесън, накиснат в оцет, и добавяйте по 1 ч.л. в порция.
Добър апетит! Постната яхния с бакла, пресен чесън, мащерка и мента е страхотна.