Шоколадова торта с какаови зърна и рожков

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор336851
30/05/2019
"Няма начин да изядете само едно парче от тази шоколадова торта, просто няма начин - толкова е вкусна "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо492
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • За блата
  • захар - 1 и 1/3 ч.ч.
  • брашно - около 2 и 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 - 2 бр.
  • кисело мляко -   1 кофичка (400 гр)
  • какао - 3 с.л.
  • какаови зърна -   1 шепа (на малки парченца, а може и шоколад)
  • рожков - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • шарлан - 1/4 ч.ч.
  • За крема
  • нишесте ванилия - 1 пакетче
  • пудра захар -   около 1/2 ч.ч. на вкус
  • какао - 3 с.л.
  • какаови зърна -   1 шепа (натрошени)
  • вода - 2 ч.ч.
  • За поръсване
  • орехи - натрошени на ситно
  • кокосови стърготини - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изключително лесна торта - много лека!  

За блата: разбъркваме първо течните продукти -  яйцата, киселото мляко и шарлана, и към тях добавяме содата, за да шупне. Постепенно прибавяме и другите съставки - захарта, какаото, ванилията, какаовите парченца, рожкова и брашното.

Изсипваме сместа в тавичка, намазана с шарлан и поръсена с малко брашно. Слагаме да се пече за около 35 минути  на умерена фурна (170 градуса). Като е готов, го оставяме да изстине.

По време на печене на блата използваме времето, за да направим крема. За целта разтваряме ваниловото нишесте в малко хладка вода и го сипваме във врящата вода. Разбъркваме с телена бъркалка, за да стане хомогенна смес, заедно с пудрата захар и какаото.

След 5-10 минутки е готов и докато изстине напълно, разрязваме с конец или нож блата на два кръга. Вече изстиналия крем, който се е стегнал, разстиламе - малко повече от половината между двата блата и поръсваме с едро натрошени орехи и кокосови стърготини.

Повтаряме това и останалия крем, като го намазваме отгоре на тортата и отново поръсваме обилно с на ситно натрошени орехи и кокосови стърготини. Лесната шоколадова торта е готова!

Нежна и лека, подходяща торта за рожден ден!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар