Начин на приготвяне
В малка тенджерка разтопяваме маслото, като внимаваме да не загори. Достатъчно е само да се разтопи и го дърпаме настрана.
Шамфъстъкът го смиламе на кухненският робот, трябва да стане като пясък.
След това орехите по същия начин. Взимаме тава за предпочитане правоъгълна. Дъното и краищата и намазваме с масло. Слагаме тавата върху всичките кори и режем по размер на тавата, за да паснат след това перфектно.
Слагаме първата кора в тавата и я мажем с масло, най-лесно е с помощта на четка. Разпределяме половината от пакета с кори в долната част, като всеки лист мажем с масло и редим следващия. След като сме използвали половината от корите за долната част, слагаме плънката от шамфъстък и орехи (хубаво е да си отделите малка част от шамфъстъка за украса).
Разпределяме плънката равномерно навсякъде, без да натискаме.
След това започваме да редим горната част по същия начин.
Режем баклавата на малка квадратчета, за целта първо правите вертикални линии надолу с много остър нож, след това хоризонтални линии.
Останалото топло масло разпределяме по цялата баклава с лъжица, като не слагаме от пяната на маслото.
Печем в предварително загряла фурна на 150 градуса - приблизително около 40 минути, докато се зачерви добре. След като е готова, я вадим от фурната и я оставяме да изстине добре.
Започваме с приготвянето на сиропа. В тенджера слагаме водата и захарта и разбъркваме с дървена лъжица. Вари се, докато стане умерено гъст сироп (приблизително 15-20 минути). Като махнем сиропа от котлона, добавяме лимонената кора, настъргана на ситната част на рендето.
След това добавяме и ванилията. Изстиналата баклава заливаме с врелия сироп.
Украсяваме всяко квадратче с шамфъстък. Оставяме настрана баклавата с шамфъстък и орехи с готови кори да престои, за да попие добре от сиропа (след като изстине, може да приберете баклавата в хладилника).
Поднасяме на следващия ден.
Добър апетит!