Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Английски ябълков пай

Английски ябълков пай

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Английски ябълков пай2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4-6
"Ето и оригиналната рецепта за Английски ябълков пай, който трябва да опитате поне веднъж през живота си"

Необходими Продукти

  • за плънката
  • ябълки - 4 бр
  • нисеште - 1 с.л. царевично нишесте
  • олио - 2 с.л. - може и разтопено масло
  • за тестото
  • брашно - 135 г
  • олио - 4 с.л. /или разтопено масло/
  • захар - пудра захар за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и изчистете ябълките. Нарежете ги на едри парчета и ги поставете в дълбок съд. Налейте вода колкото да ги покрие и сварете на умерен огън - за около 6-8 минути.

Когато ябълките омекнат е време да добавите нишестето, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Дръпнете тенджерата от котлона и добавете 2 с.л. мазнина по избор.

За да приготвите тестото трябва да пресеете брашното. Направете кладенче в средата и изсипете мазнината и малко хладка вода, така че да се получи твърдо тесто. Разточете го.

В намазнена тавичка изсипете плодовата смес, покрийте я отгоре с тестото и печете 35-40 минути в предварителна загрята до 190 градуса фурна. Извадете от фурната и наръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Нямам нищо против рецептата, напротив чудесна е, но предпочитам да има поставена снимка от теб, а не от Готвам БГ. Така не добивам ясна представа за този "Английски ябълков пай, а и не само за него , а и за всички така поставени снимки. Много рядко гласувам когато снимката не е лична, и само заради това давам оценка 3.
15.09.2016 00:31
Руми
Руми
Аз живея в Англия от 1987 г и искам да допълня:
Ябълките трябва да се кисели. В Англия се използват ябълки от сорта Брамлей - доста са кисели и ги ползват за готвене и сладкиши.
Към ябълките се прибавя и захар.
След това се добавя нишестето размито в малко вода.
В оригината рецепта от края на 19 век тестото се прави с говежда мазнина ,shredded suet, която се намира около бъбреците на животното, а по-късно започват да използват краве масло иили маргарин . След замесване тестото се оставя в хладилника за около 1 час, след което е готово за употреба.

МАЛКИ ТАЙНИ – поръсете ябълките с канела за по- ароматен пълнеж
14.09.2016 21:02
Нели
Нели
135 гр. брашно, а водата малко ?????, колко малко?
02.10.2013 08:37
1
Rosi
Rosi
6
12.08.2013 15:42
1