Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Нина Иванова ИвановаНина Иванова ИвановаМастър Шеф5869114446
16/06/2019
"Розов домат, алевропита и малко сирене - какво повече му трябва на човек "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 775
  • Преглеждания за месеца4182
  • Преглеждания за седмицата299
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Свалете скарата на най-ниското ниво. Намажете тава с диаметър около 30 см със зехтина.

В купа разбийте яйцето с брашното и щипката сол. Разредете с прясното мляко, като разбърквате с телена бъркалка, докато получите хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки.

Нарежете студеното масло на малки парченца и натрошете сиренето на дребно. Сложете тавата със зехтина в загрятата фурна за около 3 мин., за да се нагрее и зехтинът да започне леко да пуши.

Извадете горещата тава и сипете приготвената смес. Сместа ще се разлее по тавата. Отгоре разпределете натрошеното сирене и парченцата масло.

Върнете тавата във фурната и печете, както е на най-долното ниво, около 40 мин. Или докато се опече до тъмно златисто. Извадете и оставете за 5 мин. Нарежете на парчета и поднесете.

Рецептата за алевропита е взаимствана от Кулинарно - в кухнята с Йоана.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Нина Иванова Иванова
Радвам се че ви харесва. И аз бях впечатлена от толкова бързо и лесно тесто и при това много вкусно...в рецепти любими ми е вече :)
2
0
Лилс1895
Лилс1895
20.06.2019 16:34
Стана много вкусно ,като го извадих от фурната го поръсих със шарена сол .
2
0