Макова плитка

18/06/2019
"Дом, в който ухае на топла макова плитка, е щастлив "
Приготвяне18 мин.
Готвене40 мин.
Общо58 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо412
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Затоплете леко прясното мляко - не повече от 37 до максимум 40 градуса. Разтворете в него захарта и маята и оставете да шупне за 10 минути.

2. Пресейте брашното в купа, направете кладенче в средата и в него сипете киселото мляко, зехтина, чукнете яйцето и сложете шупналата мая и маковото семе. Солта пръснете отстрани в брашното, за да няма директен контакт с маята.

3. Замесете тесто, добавяйки си брашно по много мъничко, ако е нужно, докато започне да се отделя от стените на купата. Тогава прехвърлете на леко набрашнен плот и месете тестото, докато стане гладко и еластично.

4. Разделете на три равни части и от всяка оформете фитил. Трите фитила съединете в единия край и сплетете на плитка.

5. Сложете маковата плитка в тавичка, покрита с хартия за печене и оставете да втаса за 1 час или докато бухне добре.

6. Загрейте фурната до 180 градуса без вентилатор и печете 35-40 минути или до лек златист загар.

*Преди да пъхнете във фурната по желание намажете плитката със разбито яйце и поръсете с още маково семе.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар