Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Маслена погача със сирене и яйца

Маслена погача със сирене и яйца

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Маслена погача със сирене и яйца
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • Тесто
  • вода - 75 мл
  • прясно мляко - 75 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 30 мл.
  • брашно - около 340 г
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • За намазване
  • масло - 1/2 пакет или олио
  • Плънка
  • сирене - около 200 - 250 г
  • яйца - 3 бр.
  • Още
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1/2 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се меко и нелепнещо тесто от изброените съставки. Може да се използва и хлебопекарната на програма тесто.

Оставя се да втаса около 1 час на топло, като се намаже отгоре с олио, за да не хване кора. След това се премесва и оставя за 15-20 минути.

Плънката се приготвя, като сиренето се натрошава в купа, прибавят се яйцата и се разбърква.

Тестото се разделя на 3 части - голяма, средна и малка. Разточват се на кръгли кори, помежду им се намазват с масло и се нареждат върху хартия за печене. Първо се слага голямата, после средната и отгоре малката кора.

По средата се слага малка кафена чашка. Нарязва се от чашката към края на четири места. След това се маха чашката и се слага плънка, навива се като кифлички навътре, така всички листа.

Хваща се хартията и се прехвърля в по-малка тавичка, за да може да се надигне по време на печенето. Намазва се с разбит жълтък, прясно мляко и олио, полива се с разтопено масло.

Втасва във фурната на 30-40 градуса около 30 минути. После погачата се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. След като се изпече се напръсква малко с вода и се покрива, за да омекне коричката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: