Начин на приготвяне
Охладеното пиле се измива и почиства, слага се в плик и се прибира във фризера, за да се замрази. След това се изважда и се оставя да се размрази в хладилника. По този начин месото става много крехко и сочно. Тази процедура на обработка обикновено се прилага при дивеч, при по-сухо месо или заек.
След като пилето се размразило, отново се измива със студена вода. Взема се дървено шишче и с него цялото пиле се надупчва, като не се пропуска нито едно място - крилцата, бутчетата всичко се надупчва. След като е надупчено, кожата се отлепва от към гърба внимателно, в посока откъм шията чак до бутчетата и трътката. Пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и от към гърдите.
Подправките - сол, пипер меланж, кимион, чесъна на прах, чубрицата се смесват и с тях се натърква хубаво пилето отвътре, под кожата и от вън.
Пилето се връща в хладилника за около час, може и повече, за да се овкуси.
След това пилето се прехвърля в гювеч. Маслото се нарязва на малки кубчета и се разпределя под кожата и в корубата на пилето. Оставя се малко масло, което ще се нареди и върху кожата на самото пиле.
Главите пресен чесън се измиват, почистват се мустачките и се махат само най-външните люспи. Целите глави пресен чесън се намушкват в корубата на пилето, слага се измитият стрък пресен розмарин и отворът се запушва с лимона, който е предварително много добре измит и надупчен с дървено шишче.
Налива се отстрани на пилето бирата и върху него се нареждат малки бучки масло.
Гювечът се захлупва и се слага в долната част на фурната. Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час.
По желание при поднасянето на печеното пиле може да направите интересен сос от вътрешността на изпечения лимон и няколко скилидки печен чесън.
Добър апетит!
Коментари
Всичките Ви рецепти са уникални. Има да се учим от Вас.