Начин на приготвяне
Пилето се измива, почиства от останалите перушинки и се подсушава. С помощта на дървено шишче се надупчва равномерно цялото пиле. След като е надупчено, кожата се отлепва от към гърба внимателно в посока от шията чак до бутчетата и трътката. Пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.
Подправките - сол, пипер меланж, мед, горчица, разтопеното масло, сокът от половин лимон, чесънът на прах, кърито, джинджифилът, пушеният червен пипер, щипка канела се смесват и с тях се натърква хубаво пилето отвътре, под кожата и от вън.
Другата половина от лимона се нарязва на дебели кръгчета, увиват се в стръковете магданоз и се слагат в корубата на пилето заедно с цялата необелена глава чесън. Така приготвеното пиле се оставя на хладно да се овкуси поне час преди печене.
След това се прехвърля с гърдите надолу в глинен гювеч, на дъното на съда се налива 100 мл бяло вино.
Пилето в гювеч се захлупва и се слага в долната част на фурната. Фурната се загрява на 180 -200 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час.
Поднесете печеното пиле за Коледа на празничната трапеза.
Добър апетит!