Моите сполучливи картофени кюфтета

Мария СимоваМария СимоваЕнтусиаст74103213
06/07/2019
"Не ви трябват десет рецепти за картофени кюфтета, трябва ви една, но да е точната - изпитана и сполучлива "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 543
  • Преглеждания за месеца3282
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите много добре, поставете ги в тенджера със студена и подсолена вода (на 1 литър вода – 1 с.л. сол). Поставете ги на умерен огън и варите до омекване на картофите (не трябва да се пръснат при варене).

След като картофите се сварят, излейте горещата им вода и налейте студена (така процесът на варене се пресича). Излейте и студената вода, да останат на сухо.

Обелете картофите, нарежете ги на парчета и с ръчен пасатор ги намачкайте. Ако нямате ръчен пасатор, настържете ги на едро ренде.

Нарежете лука и магданоза на ситно и ги прибавете към картофите.

Добавете черен пипер на вкус, натрошеното или настъргано на едро ренде сирене и яйцето. Замесете сместа като кайма до еднородна картофена смес. От сместа оформете еднакви по големина кюфтета и ги наредете в тава.

В две широки купички поставете в едната галетата, а в другата разбийте добре яйцата. В тиган налейте олио, толкова, че като пуснете кюфтетата при пържене, олиото да ги покрие.

Нагрейте олиото и намалете огъня на умерен, едно по едно оваляйте картофените кюфтета първо в галетата от двете страни, а после - при разбитите яйца. Пуснете ги в нагрятото олио и пържите до златисто кафява коричка. Готовите кюфтета подредете върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната им мазнина.

Важно: Никога не белете (дори да нарежете) картофите преди варене. Поставете ги добре измити с ципата им в тенджерата със студена и подсолена вода. Защото обелените картофи поемат вода при варенето, а вашата смес ще се получи по-рядка и рискувате картофените кюфтета, при пържене да се разпадат. Колкото се може по-малко ги дръжте във водата.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#234774
лесно и вкусно
0
0