Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Пълнена питка за ценители

Пълнена питка за ценители

Пълнена питка за ценители
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Стане ли дума за вкусна пълнена питка, всички изведнъж големи ценители станаха"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 450 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 7 с.л.
  • мая - 1 бр. (42 г) кубче
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • плънка
  • лютеница - 1 ч.ч.
  • кашкавал - 200 г
  • шунка - 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете хубаво гладко тесто по обичайния начин, като първо активирате маята. Задължително с пресято брашно, за да вкарате повече кислород, така става пухкава и неустоима питка.

Оставете го покрито да втаса, докато удвои обема си.

Разделете го на 1 по голяма топка, 1 средна и 1 по малка топка. Голямата разделете на 4, разточете 4 обли малки кори, намазани с масло без последната.

Разрежете ги на 12 части, като центърът остава цял, усучете всяко листо в една посока и края свийте от долу.

Средната топка тесто разточете на голяма кора, намажете с лютеница, сложете парчета шунка и настърган кашкавал.

Завийте на руло и нарежете на малки рулца, подредете ги по края на тавата.

Най-малката топка тесто разточете, намажете с масло и поръсете с кашкавал и шунка.

Навийте на руло и нарежете на рулца, тях поставете отгоре на пълнената питка в центъра.

От снимките ще придобиете по голяма представа за оформянето, което не е сложно.

Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам.

Печете пълнената питка за ценители в умерена фурна на 160 градуса до златисто, около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: