Начин на приготвяне
За този Хайдушки калпак първоначално аз пресях брашното и прибавих солта, след което разбърках брашното, да се смесят двете съставки, после си оформих по средата кладенче.
Смесих водата с млякото, като получената смес трябва да е нито топла, нито студена, а хладка. Прибавих захарта и маята, този път реших да оставя активацията на маята, без да добавям брашно в сместа. За около 5-6 мин набъбнаха балончета, след което я прибавих в оформеното вече кладенче.
Към маята прибавих и олиото и цялото яйце и започнах да меся, докато се получи гладко тесто. Оставам да почине за около 2 часа, след това отново премесвам и оставям да втаса - да се удвои обемът, като преди това намазвам с разбития жълтък. Ако искате по-хубав блясък добавете 2-3 капки олио.
Печете домашната питка в предварително загрята фурна на 160 °C 45 минути. След като се изпече питката, я оставяме настрани да изстине, след което я разрязваме на две.
Докато втаса питката, аз приготвих месото.
Загряваме тигана на средна степен да не е нито силен, нито слаб. Поставяме олиото, след като се загрее, прибавяме бекона. Беконът трябва да стане златист. След това нарязваме пилешкото месо на малки хапки, добавяме подправките, гъбите и доматения сос.
Пържим още около 5 мин, след което прехвърляме сместа и я печем на 180 °C до готовност около 45 мин. Накрая добавяме нарязания на тънки кръгчета или полумесеци, разбъркваме и печем още 5 мин.
Преди да сервираме, прибавяме към месото пекориното и кашкавала и нарязаният магданоз, бъркаме сместа. От долната част на питката изваждаме вътрешната мека част и я прибавяме към месото.
С получената смес пълним питката и поставяме вече напълнената питка във фурната за около 10 мин на 180 °C, за да може да се разтопи кашкавалът и сиренето.
Да ви е вкусно с тази пълнена питка Хайдушки калпак