Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Пълнена питка Хайдушки калпак

Пълнена питка Хайдушки калпак

Пълнена питка Хайдушки калпак
Снимка: Потребител#306122
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • За питката
  • яйца - 1 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • мая - 12 г суха
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио - 60 мл
  • брашно - 400 г
  • сол - шипка
  • захар - 1 с.л.
  • за плънката
  • пилешко месо - 500 г
  • бекон - 60 г суров
  • гъби - 125 г консервирани
  • лук - 2 глави
  • олио - 20 мл
  • доматен сос - 3 с.л.
  • кашкавал - 100 г нaстърган
  • пекорино - 30 г сирене
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чили - 1/2 с.л.
  • магданоз - 1/2
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този Хайдушки калпак първоначално аз пресях брашното и прибавих солта, след което разбърках брашното, да се смесят двете съставки, после си оформих по средата кладенче.

Смесих водата с млякото, като получената смес трябва да е нито топла, нито студена, а хладка. Прибавих захарта и маята, този път реших да оставя активацията на маята, без да добавям брашно в сместа. За около 5-6 мин набъбнаха балончета, след което я прибавих в оформеното вече кладенче.

Към маята прибавих и олиото и цялото яйце и започнах да меся, докато се получи гладко тесто. Оставам да почине за около 2 часа, след това отново премесвам и оставям да втаса - да се удвои обемът, като преди това намазвам с разбития жълтък. Ако искате по-хубав блясък добавете 2-3 капки олио.

Печете домашната питка в предварително загрята фурна на 160 °C 45 минути. След като се изпече питката, я оставяме настрани да изстине, след което я разрязваме на две.

Докато втаса питката, аз приготвих месото.

Загряваме тигана на средна степен да не е нито силен, нито слаб. Поставяме олиото, след като се загрее, прибавяме бекона. Беконът трябва да стане златист. След това нарязваме пилешкото месо на малки хапки, добавяме подправките, гъбите и доматения сос.

Пържим още около 5 мин, след което прехвърляме сместа и я печем на 180 °C до готовност около 45 мин. Накрая добавяме нарязания на тънки кръгчета или полумесеци, разбъркваме и печем още 5 мин.

Преди да сервираме, прибавяме към месото пекориното и кашкавала и нарязаният магданоз, бъркаме сместа. От долната част на питката изваждаме вътрешната мека част и я прибавяме към месото.

С получената смес пълним питката и поставяме вече напълнената питка във фурната за около 10 мин на 180 °C, за да може да се разтопи кашкавалът и сиренето.

Да ви е вкусно с тази пълнена питка Хайдушки калпак

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: