Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Пълнена питка със сирене и кашкавал

Пълнена питка със сирене и кашкавал

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Пълнена питка със сирене и кашкавал
Снимка: Мария Симова
1 / 6
16/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Поднесете пълнената питка със сирене и кашкавал с чаша айран и всичко ще бъде перфектно"

Необходими Продукти

  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • яйца - 1 бр.+1 белтък
  • олио - 2 с.л.
  • брашно около - около 3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • пълнеж
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нищо не ухае по-добре от тази пълнена питка със сирене и кашкавал!

В купа смесете захарта, маята, затопленото прясно мляко, яйцето и олиото. Добавете 2 ч.ч. брашно и разбъркайте много добре. Прибавете 1 равна ч.ч. сол и отново разбъркайте. Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 30 минути тестото да втаса.

През това време настържете сиренето и кашкавала, отделете една трета от сместа за поръсване на пълнената питка, а останалата смес оформете голяма топка.

Върху обилно набрашнен плот, сипете втасалото тесто и доомесете до гладко и нелепящо се по пръстите тесто. Разстилате тестото натискайки го с ръце на плоска питка. Поставете в средата топката сирене и кашкавал, съберете краищата на питката и затворете топката, отново разстилате внимателно на тънка питка.

В тава за пица, постлана с хартия за печене, поставете разстланата питка, намажете я с предварително смесените жълтък и кисело мляко. Поръсете със заделената смес от сирене и кашкавал и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30 минути до златисто кафяв загар отгоре.

Извадете изпечената питка с кашкавал и сирене и нарежете на 6 триъгълни парчета с нож за пица.

Сервирайте гореща питката, с чаша вкусен айран. Много вкусна и пухкава питка, опитайте и ще ви хареса!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: