Начин на приготвяне
Измийте и почистете чушките от семената. Потопете пръст в сол и намажете чушките отвътре, за да се овкусят.
Нарежете лука на ситно, а моркова настържете на едро ренде.
Измийте ориза добре под течаща вода.
Загрейте олиото в дълбок тиган и задушете в него лука и моркова заедно с малко вода. Щом лукът омекне и остане само на мазнина, прибавете ориза.
Запържете го, докато стане прозрачен, стъклен като бъркате непрекъснато, за да не загори. След това налейте 2 чаши топла вода и подправките, както и сол на вкус. Гответе на слаб котлон, докато оризът поеме течността, като разбърквате периодично.
Вземете лъжичка и напълнете чушките с ориза. Не ги препълвайте, защото оризът ще набъбне.
За да не излиза оризът при печене, може да нарежете 1-2 картофа на шайби и да поставите по една в отвора. Друг вариант е да поръсите с брашно. Аз лично предпочитам с картоф, защото самият той се овкусява и е много приятен на вкус.
Подмажете тава с мазнина и наредете пълнените чушки. Налейте още една чаша вода и сложете да се пекат в загрята фурна на 200 градуса за 40-50 минути.
По средата на печене обърнете постните пълнени чушки с помощта на две лъжици, за да се запекат и от двете страни тези пълнени чушки за начинаещи.
Добър апетит!
Коментари