Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Пълнени чеснови питки с моцарела и пармезан

Пълнени чеснови питки с моцарела и пармезан

Пълнени чеснови питки с моцарела и пармезан
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"А ако не искате да ухаете на чесън, трябва да изядете поне две от тези пълнени чеснови питки"

Необходими Продукти

  • брашно - 270 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 1 ч.л. (суха)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • чесън - 1 ч.л. (сух)
  • масло - 50 г (разтопено)
  • плънка
  • моцарела - 150 г
  • босилек - 1 к.л. (сух)
  • риган - 1 к.л. (сух)
  • сол
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • масло - 20 г
  • пармезан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното. Прибавете към него сухата мая, захарта, солта и чесъна и разбъркайте.

Направете кладенче и сипете леко затоплено прясно мляко и яйцето. Разбъркайте всичко с лъжица.

Разтопете маслото и го прибавете на части към тестото, като бъркате, докато поеме всичко.

Покрийте съда с кърпа и оставете на топло за 60 минути да втаса до удвояване на обема.

Нарежете моцарелата на 8 парчета в купа. Прибавете босилека, ригана и малко сол и разбъркайте, за да полепнат подправките навсякъде.

Набрашнете плота с малко брашно и премесете за кратко втасалото тесто.

Разделете го на 8 равни части. Всяка разстелете с ръце на малък кръг. В центъра сложете по парче моцарела. Съберете краищата и оформете на питка.

Поставете питките в тава с хартия за печене. Оставете ги отново да втасат за 20 минути.

Разтопете маслото и го охладете. Прибавете към него жълтъка и разбъркайте. Ако сместа стане гъста добавете 1 лъжичка прясно мляко.

Намажете питките и ги поръсете с фино настърган пармезан.

Печете пълнените чеснови питки на 180 градуса за 20 минути.

Много пухкави и ароматни, пробвайте, няма да сгрешите.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: