Начин на приготвяне
Белият боб се накисва от вечерта за 12 часа. На другия ден се слага на котлона и се вари за 10 минути. Водата се изхвърля, залива се с нова минерална вода и се слага на котлона да се вари.
Добавя се нарязана зелена чушка на ленти, ситно нарязан лук, парчета морков и подправка за бял боб. Вари се до готовност, докато омекнат зърната. Овкусява се със сол на вкус.
В малко тиганче се загрява олио. Добавя се лъжица брашно, разбърква се и сваляме от котлона. Прибавя се пушен червен пипер, отново се разбърква.
С решетъчна лъжица сипваме сварените бобени зърна в тигана, добавя се с черпак от водата в която е се е варил бобът и разбъркваме върху котлона.
Сгъстява се за минута. Ако е прекалено гъсто сипете още от бульона. Поръсваме със сух джоджен или нарязани листа пресен.
Сервираме за обяд. Добър апетит!
Може да ползвате и боб от консерва, но този е сварен от мен. За повече порции, продуктите се увеличават.
Коментари