Начин на приготвяне
Предварително срежете патладжаните по дължина и ги посолете. Оставете ги да отцедят горчивината си за около 40 мин.
През това време изпечете чушките и ги сложете в плик, за да се задушат. След това обелете.
При готовност на патладжаните подсушете с кухненска хартия и подредете в тава. Изпечете и патладжаните до готовност във фурната.
Обелете изпечените зеленчуци и блендирайте или смелете с машинка. Сипете зеленчуците в подходящ дълбок съд на котлона и загрейте до завиране.
Отделно направете саламура, като смесите зехтина, оцета, захарта, солта и пасирания чесън. Сипете саламурата при зеленчуците, разбъркайте и намалете огъня.
Оставете разядката да ври на слаб огън до сгъстяване или около 30 мин. При готовност сервирайте с препечени филийки и сирене.