Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака по гръцки с патладжани

Мусака по гръцки с патладжани

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Мусака по гръцки с патладжани
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"И класическата е вкусна, но опитвали ли сте истинска гръцка мусака с патладжани"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 кафена лъжичка
  • олио
  • За заливката - 2 супени лъжици
  • брашно - 3 супени лъжици
  • прясно мляко - 600 мл
  • сол - на вкус
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малко олио се запържват настърган морков, лук и чесън, нарязани на ситно. Добавя се каймата. След като се запържи, се добавят настърганите домати.

Овкусява се със сол и черен пипер, ако желаете може да си добавите и други подправки, които харесвате. Картофите се режат на кръгчета, тиквичките и патладжаните се режат на филийки.

Зеленчуците се запържват за кратко и се посоляват. На дъното на намаслена тава се реди един ред картофи, слага се пласт кайма. Редят се патладжаните, отново се покриват с кайма. Редят се и тиквичките, покриват се с останалата кайма.

Най-отгоре се редят останалите картофи. Слага се във фурната за 15 минути. Полива се с бешамела и се връща във фурната за 20 минути.

Бешамелът се приготвя, като маслото се разтапя. Сипва се брашното, да се запържи, като се бърка непрекъснато. Сипва се прясното мляко, като се бърка непрекъснато и енергично, да се разтворят всички бучици. Вари се докато се сгъсти, овкусява се със солта и индийското орехче. След това е готов да се добави към мусаката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Вкусна мусака стана!
05.04.2023 22:01