Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Охлювчета с типово и пълнозърнесто брашно

Охлювчета с типово и пълнозърнесто брашно

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Охлювчета с типово и пълнозърнесто брашно
Снимка: Марияна
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Може да са охлювчета, но изчезват от чинията за нула време - толкова са сладки"

Необходими Продукти

  • типово брашно - 400 г
  • пълнозърнесто брашно - 400 г
  • вода - 400 мл.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • мая - 40 г
  • масло - 60 г
  • сирене - 350 г
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - типово за набрашняване на плота и листа тесто
  • яйца - 1 бр. + 1 с.л. олио - за намазване
  • ръсеница - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставяме маслото на стайна температура, за да се размекне добре и да можем да го мажем след това. Двата вида брашно ги пресяваме със сито в голяма тава или купа.

В топла вода слагаме захарта, маята и 3-4 с.л от брашното и объркваме с лъжица.

Оставяме да втаса маята на топло за 10 минути. Изсипваме съдържанието в кладенче, което правим в брашното. Добавяме и олиото, оцета и солта вътре в кладенчето в брашното. Замесваме меко тесто много добре.

Набрашняваме плота и разточваме от тестото продълговат голям лист. Точилката също набрашняваме, при разточване на тестото също, ако е необходимо, за да не лепне.

В купичка разбиваме яйце и 1 с.л олио, което ще ни трябва за намазване на милинките. Натрошаваме сиренето в купичка с помощта на вилица. Намазваме листа тесто с меко масло. Отгоре разпределяме сиренето и навиваме на дълго продълговато руло.

Режем така образуваните охлювчета с дебелина 3 см. и нареждаме в тава, намазана с олио /дъното и стените/. Тавата е с диаметър 30 см. Покриваме отгоре с кърпа и оставяме да втаса за 50 мин. След като втаса мажем с яйчената смес и ръсим с ръсеница от семена.

Печем на 180 – 200 градуса в загрята фурна до готовност. След като опечем накъсваме на охлювчета и поднасяме с компот или кисело мляко. Да ви сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: